Gezocht: Bestuursleden – Meld je nu aan

Lees hier de functieprofielen voor het bestuur van de Jonge Socialisten Utrecht

Functieprofielen

Na een bijzonder politiek jaar, waarin veel gebeurd is ondanks het feit dat er geen verkiezingen waren, komt er weer een algemene leden vergadering aan. De datum is nog nader te bepalen en in de nasleep van de covid-19 uitbraak kan je rekening houden met een online samenkomst. Tijdens deze ALV zal er een nieuw bestuur verkozen worden die het komende jaar zich gaat inzetten voor de JS Utrecht.
Ben jij nou geïnteresseerd in deelname aan dit bestuur? Meld je dan nu aan en stuur een mailtje naar het huidig bestuur: Kiki.koenen@hotmail.com . Ook zijn wij altijd bereikbaar voor vragen. Ga naar utrecht.js.nl/bestuur voor de contactgegevens.

Functieprofielen

Per functie in het bestuur gelden specifieke taken en verantwoordelijkheden, maar er zijn ook verwachtingen die voor het hele bestuur gelden:

 • De JS is een jongerenvereniging; voor de afdeling zijn leden van levensbelang. Het dus belangrijk dat je open staat voor alle leden en op nieuwe gezichten af stapt. Het kader wordt het over het algemeen door de leden als pré gezien dat je in het verleden bij een of meerdere activiteiten bent geweest.
 • De JS is niet zomaar een vereniging, maar een politieke vereniging. Je volgt dus het lokale of regionale nieuws, vormt daar een mening over en organiseert activiteiten of acties als actualiteit daarom vraagt. Een mening uiten, politiek bedrijven en succesvolle acties organiseren kan tegenwoordig niet meer zonder social media. Bestuursleden moeten continu bedenken hoe en wanneer er gecommuniceerd wordt om als vereniging en jongerenpartij zichtbaar te zijn.
 • Politiek en acties zijn niet altijd ruim van te voren te plannen, dus het is handig als je een beetje flexibel kunt zijn in je agenda en ook soms overdag of in het weekend beschikbaar bent.
 • Tot slot wordt ook 2020 een jaar waarin we de straat op gaan voor de PvdA en de JS. Dat vraagt om handen uit de mouwen steken, posters plakken, rozen uitdelen en op allerlei andere manieren flink campagne voeren. Natuurlijk is het mogelijk om hiervoor trainingen te krijgen, dus je hoeft er nog geen ervaring mee te hebben. Maar heb je ervaring of veel zin in campagnevoeren? Meld je aan!

De JS is altijd op zoek naar een divers bestuur met een evenwichtige verdeling tussen:

 • vrouwen en mannen;
 • MBO-ers, HBO-ers en WO-ers;
 • Westerse en niet westerse achtergronden ;
 • Verschillende seksuele voorkeuren en genderidentiteiten;
 • Mensen uit de stad en uit de regio/ommelanden.

Voorzitter:

Als voorzitter van de afdeling ben je het aanspreekpunt en het gezicht van de afdeling Utrecht. Je bent bekend met de uitgangspunten van de sociaaldemocratie en deelt deze. Je bent als boegbeeld in staat de gedachten van het bestuur, en daarmee de afdeling, in de (lokale) pers te verwoorden. Daarnaast ben je in staat om met het landelijk bestuur van de Jonge Socialisten en de overige afdelingen en werkgroepen samen te werken. Ook deel je de standpunten van de JS Utrecht met de PvdA en heb je nauw contact met de lokale afdeling van de PvdA. Daarnaast zit je ook namens de JS Utrecht bij verschillende organisaties.

Type: Je bent een aanjager pur sang, en je geeft het goede voorbeeld. Je hebt lef en durft risico te nemen. Daarnaast moet je beschikken over een goede politieke antenne.

Tijdsbesteding per week: min. 6 uur per week

Secretaris/vicevoorzitter:

De secretaris is de rechterhand van de voorzitter. Je helpt de afdelingsvoorzitter met het voorbereiden van bestuursvergaderingen, en zorgt voor de benodigde stukken. Je bent verantwoordelijk voor het archief van de afdeling. Je bent de plaatsvervanger van de voorzitter bij bijeenkomsten en vergaderingen. Daarnaast onderhoud je contact met het landelijk bestuur als het gaat over zaken als congressen en administratieve aspecten. Ook ben je de eerst verantwoordelijke voor de externe communicatie met (nieuwe) leden en anderen. Je bent degene die elke maand de nieuwsbrief schrijft en de twitter, facebook bijhoudt en zorgt dat JS Utrecht site gevuld is. Tot slot houd je goed termijnen en gestelde deadlines in de gaten.

Type: Je bent betrouwbaar, kunt flexibel inspringen, houdt van overzicht en werkt ordelijk.

Tijdsbesteding: min. 4 uur per week

Penningmeester:

De penningmeester is degene die binnen het bestuur de geldstromen reguleert. Je zorgt ervoor dat de administratie op orde is, dat de rekening goed beheerd wordt en dat er op tijd verantwoording afgelegd wordt aan het afdelingsbestuur, het landelijk bestuur, en de leden van de afdeling door middel van een begroting en een jaarrekening. Enige ervaring met financiën en cijfers is dus een groot voordeel en maakt het wel makkelijker. Bijvoorbeeld een financiële, economische, administratieve of andere cijferstudie of het vak M&O gevolgd hebben op de middelbare school.

Type: Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel, bent secuur en werkt gestructureerd. Je houdt van orde en begrijpt cijfers.

Tijdsbesteding per week: 2-4 uur per week

Algemeen bestuurslid (meerdere):

De algemene bestuursleden vormen de creatieve basis van het afdelingsbestuur. Je hebt contact met de leden, zet activiteiten op en voert deze ook uit. Je hebt veel gevoel voor initiatief en stroomt over van het enthousiasme. Een algemeen bestuurslid beseft dat het bestuursjaar is wat zij/hij er zelf van maakt.

Het takenpakket van een afdelingsbestuurslid wordt in goed overleg met de rest van het bestuur bepaald. Portefeuilles die in ieder geval verdeeld moeten worden zijn:

 • Leden(werving en –activatie);
 • Activiteiten
 • Communicatie/Promotie.

Je kan zelf aangeven wat je het liefste doet. Niets is te gek, the sky is the limit. Je werkt samen met andere algemeen bestuursleden bij al je projecten.

Type: Je houdt je aan je afspraken, bent betrouwbaar en integer, en je houdt je mening niet voor je, maar deelt deze met de rest van het bestuur. Je neemt initiatief en kunt in teamverband werken om plannen uit te voeren. Je kunt overzichtelijk plannen uitleggen en verantwoording afleggen over uitgevoerde ideeën.

Tijdsbesteding: min. 2 uur per week

 

Tags: , ,

Categorieën: Vereniging

Jonge Socialisten in de PvdA