Coming Out Dag

Vandaag is het 11 oktober, de nationale Coming Out Dag. Als grootste belangenvereniging voor Lesbo’s, Homo’s, Biseksuelen en Transgenders (LHBT’s) van de regio heeft COC Midden-Nederland alle gemeenten gevraagd om vandaag te vlaggen met de regenboogvlag. Binnen elke gemeente wonen mensen die homoseksueel, lesbisch, biseksueel, transgender, intersekse of in dubio zijn. Deze mensen verdienen aandacht en het hijsen van de regenboogvlag is om hen te tonen dat het binnen de gemeente geen probleem mag zijn om ‘uit de kast’ te komen.

Lopik (en enkele andere gemeenten waaronder Eemnes, Woudenberg en Renswoude) vlagt niet. Daarvoor worden 3 soorten argumenten gebruikt:

  1. Extreem formele: “we volgen alleen het nationale vlaggenprotocol”. Terwijl Coming Out Dag als officiële dag is uitgeroepen door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
  2. Vreselijk onzinnige: “dan kunnen we wel elke dag vlaggen voor één of ander doel”. Leuk geprobeerd, maar Coming Out Dag gaat niet om aandacht vragen. Het gaat om aandacht en steun geven aan een groep die daar niet (altijd) om durft te vragen. Zoals een raadslid uit Woerden schreef: “[Mensen] hebben op elk vlak symbolen nodig om iets kenbaar te maken van waarden waar je voor staat. En als je eenmaal die symbolen hebt gevonden, dan laat je die zien. Daarom komt die vlag van diversiteit en verdraagzaamheid één dag per jaar op het stadhuis”.
  3. Belachelijke struisvogelargumenten: “discriminatie is in onze gemeente verboden”, “het speelt niet in deze gemeente” en de ergste “wij kennen homoseksuelen, sommigen zelfs lid van het COC, die samen wonen in een gewone straat tussen de mensen. Dit heeft nooit tot problemen geleid, ze worden volledig geaccepteerd en hun seksuele geaardheid is nooit onderwerp van gesprek. Dat geldt voor zover ik weet ook voor andere homoseksuelen in ons dorp”. Los van het feit dat dit eerder klinkt als het negeren van iets dan als accepteren, zijn deze struisvogelargumenten kul. Het gaat op Coming Out Dag niet om discriminatie van de homo’s die uit de kast zijn of de homo’s die je kent! Het gaat om de LHBT’s die nog in de kast zitten en bij de voetbalclub twijfelen of ze wel veilig uit de kast kunnen komen!

En dan is er nog een vierde argument dat vaak gebruikt wordt en ik zelfs in mijn eigen directe kring wel eens heb gehoord: “Als LHBT’s gewoon gevonden willen worden en gewoon behandeld willen worden, waarom moeten ze dan speciale dagen, vlaggen en parades?” Dat kan ik wel vertellen. Het gaat er niet om hetzelfde te zijn, maar juist als normaal geaccepteerd te worden terwijl je anders bent. Als homo zijn zo normaal is, waarom zie ik verbaasde blikken als ik vertel over mijn vriend?

We willen niet hetzelfde zijn (althans ik niet), maar geaccepteerd worden in ons ‘anders’ zijn. Daar horen gelijke rechten, zoals kunnen trouwen, bij en die hebben we nu gekregen. Maar ook culturele acceptatie hoort daarbij. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om te twijfelen en in je hoofd en hart wel te weten dat je anders bent. En ook al weet je dat je anders mag zijn, dan nog zorgen tegengestelde signalen uit de samenleving, de klas en de sportvereniging voor twijfel.

Hetero zijn is nog steeds de norm en dáárom is het nog belangrijker om te laten zien dat je anders bent dan deze norm en dit ook mág zijn. Dat is de reden om te vlaggen op Coming Out Dag. Om dit signaal af te geven aan iedereen die nog worstelt met de dominante heteronorm waar hij/zij niet in past. Dat is de reden waarom JS Utrecht vandaag wel vlagt.

Categorieën: Uncategorized

Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten
Jonge Socialisten in de PvdA