JS op het PvdA congres

De jongerenvereniging van de PvdA komt natuurlijk opdagen als de moederpartij een congres heeft. In dit artikel vind je een verslag van de dag en wat de JS als bijdrage leverde.

PvdA congres 7 maart 2020

Het congres

De JS liet dit congres een beetje extra van zich horen vanwege de campagne tegen de woningcrisis, die 29 februari is gelanceerd, maar je kunt het natuurlijk niet alleen over jonge socialisten hebben als je het over het congres van de Partij van de Arbeid hebt. Er was namelijk vanzelfsprekend veel meer aan de orde. Het verkiezingsprogramma voor volgend jaar, verjonging in de PvdA, flexwerk, wonen, internationale politiek en nog vele andere onderwerpen kwamen ter sprake. Er was een bezichtiging van de film “Sorry We Missed You” en niet onbelangrijke moties werden in behandeling genomen. Er waren sprekers, delegaties, en welgestelde kameraden. (Sommigen verwikkeld in een duospel om mooie prijzen te winnen). En na zo’n gevulde dag waarin zoveel te doen was en zoveel ontmoetingen hadden plaatsgevonden, sloten onze voorzitter  Nelleke Vedelaar en partijleider Lodewijk Asscher met als klap op de vuurpijl het congres af!

Het congres van zaterdag 7 maart was op haar eigen manier, net als elk congres van de PvdA, erg speciaal. In Nieuwegein kwamen vele honderden partijgenoten uit het hele land samen. En velen van hen kwamen in gesprekken terecht waar vooral één motie de boventoon voerde. De motie in kwestie was “motie 12” en ging over een gezamenlijke lijst met GroenLinks.

Samenwerking op links is uiteraard niet een thema dat uit de lucht komt vallen, zowel PvdA’ers als andere linkse progressieven hebben het al langer over dit onderwerp of linkse samenwerking in het algemeen. Sommigen durven zelf het woord “fusie” in de mond te nemen, al wordt dat tot noch toe niet vaak voor het grote publiek door partijbesturen gedaan. Peilingen suggereren dat met een fusie of gezamenlijke lijst het linkse zetelaantal in de tweede kamer fors toeneemt wat de kans op een premier uit een van deze partijen uiteraard een stuk groter maakt. Het tegenargument luidt dan wel dat de PvdA haar sociale geluid niet mag verliezen en dat enkel milieu ter sprake komt. Maar de partijleiders van drie grote partijen op links konden er ook echt niet meer omheen en hielden gezamenlijk een avond over linkse samenwerking in de politiek. Op deze avond in Amsterdam stonden Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en Lilian Marijnissen op het podium. Ze waren gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat linkse samenwerking hét thema is voor de verkiezingen van volgend jaar maar ook cruciaal om een verschil te kunnen maken.

Dus, de motie kwam wellicht niet uit de lucht vallen maar was misschien wél, voor velen, het belangrijkste onderwerp van het congres. Deze inleiding is daarentegen niet van belang aangezien de motie door een meerderheid is verworpen. Wel zullen we meer over dit onderwerp horen. De motie die er op volgde, motie 13, is namelijk wel aangenomen door een over grote meerderheid van ongeveer 96%. Deze motie riep het partijbestuur op om nauwer samen te werken met GroenLinks. Op het GroenLinks congres zal binnenkort een soortgelijke motie in behandeling worden genomen waarna deze samenwerking verzegeld zal zijn. Of niet, dat moet nog blijken.

Uitgewoond

Tussen belangrijke moties, interessante sprekers, productieve werkgroepen en leuke spellen door waren sommige JS’ers aanwezig met een doel: Zoveel mogelijk handtekeningen scoren voor de uitgewoond petitie. Niet alleen waren ze er om handtekeningen op te halen maar met hun stands en T-shirts probeerden ze aan PvdA’ers te laten zien dat wij, de Jonge Socialisten, actie aan het voeren zijn tegen de woningcrisis. Het kan zijn dat men daar bij een oppositiepartij sneller naar luistert, maar wij weten natuurlijk allemaal dat zodra we beginnen over zekerheid en sociale huurwoningen we bij de PvdA al snel aan het juiste adres zijn.

Op het moment van schrijven heeft de petitie al 3629 handtekeningen verzameld. Dat schiet al aardig op en is een mooi begin van de campagne. Nu is de JS dan nog niet klaar met de acties en het betogen van een betere woningmarkt die werkt voor iedereen. De Jonge Socialisten zullen in de komende maanden komen met een manifest met beoogde verbeteringen en oplossingen waar Den Haag maar eens goed naar moet luisteren. Geïnformeerd bij deskundigen, hoogleraren en betrokkenen zal het manifest op eigen benen kunnen staan. De inhoud zal een stap in de goede richting zijn om de woningcrisis tegen te gaan.

Lodewijk

Naar de partijleider wordt,  als deze aan het woord is, uiteraard aandachtig geluisterd. En aan het woord was hij om het congres af te sluiten en het congres toe te spreken. Hij had het over solidariteit in de samenleving, hoe mensen uit hun weg gaan om iets te betekenen voor een ander. Daar raakt hij natuurlijk de essentie van onze partij. De essentie voor waar wij, als sociaal democraten, voor staan. Het verschil, dat begint bij jezelf. Met een klein gebaar, maak je al een groot verschil. Zo vertelde Lodewijk, hoe een verpleegster op de eerste hulp voor zijn zoontje een sterrenhemel verzorgde met een projectie op het plafond. Hoe een buschauffeur voor een moeder en haar twee kinderen een extra busstop op het traject organiseerde door voor haar huis te stoppen toen er stromende regen uit de lucht kwam. Deze voorbeelden illustreerden op een mooie manier hoe iemand met een klein gebaar iets voor een ander betekent.

Een sociaal gebaar, hoe klein deze ook is, is altijd een mooie stap in de richting van de idealen van de sociaal-democratie. De mooiere wereld van morgen begint vandaag. Alleen vandaag is niet een term die het huidige kabinet bevalt.

"Ga aan de slag of ga uit de weg"

Lodewijk Asscher

Het kabinet heeft mooie plannen, maar alles wordt natuurlijk over hun bestuurstermijn heen getild. “Een eerlijkere arbeidsmarkt is wel mooi maar dat wordt uitgesteld tot na de verkiezingen, investeringen van het Wopke Wiebes Fonds – héél belangrijk – maar die komen na de verkiezingen.” Aldus Asscher. Onze partijleider gaat zo nog even door tijdens zijn speech en betoogd dan het volgende: “Als alles wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Schrijf die verkiezingen dan maar uit!”

“Mijn boodschap aan dit kabinet: Ga aan de slag, of ga uit de weg – de PvdA is er klaar voor.” Zo richt Asscher zich op het kabinet. Verder formuleert hij hoe de partij om moet gaan met de schuld aan de toekomst. De schuld die bestaat uit: “Ongelijkheid. Uit armoede die wordt overgedragen. Uit een klimaat verandering die straks niet meer is tegen te houden. De schuld naar de toekomst die bestaat uit kinderen die niet meer de kansen krijgen die ze verdienen in dit land. – Dit is het moment om voor de toekomst te investeren. Om de schuld voor de toekomst af te lossen.”

De bevlogen toespraken van zowel Nelleke als Lodewijk zijn zeker de moeite waard om nu nog terug te kijken. Je vind ze aan het einde van de video onderaan deze pagina.

Ook maakte Asscher bekend dat hij zich opnieuw verkiesbaar zal stellen als lijsttrekker van de PvdA.

Daarmee kwam de dag ongeveer ten einde, mensen praatten nog wat bij en borrelden wat na waarna de rij bij de garderobe afnam en de drukte in de trams naar Utrecht Centraal toenam. Zo was een geslaagd congres vol besluitvorming en familiale bekende gezelligheid onder partij genoten.

"Bij de PvdA brandt altijd licht"

Nelleke Vedelaar

Ben jij nou gemotiveerd en wil jij je ook in te zetten voor een socialere toekomst? Word dan lid van de PvdA en de Jonge Socialisten!

Beelden

Voor geïnteresseerden, kun je een belangrijk deel van het congres terug kijken. Waaronder de speeches van Lodewijk Asscher en Nelleke Vedelaar.

Tags: , , ,

Categorieën: Vereniging

Jonge Socialisten in de PvdA