De Nacht van het Wonen in Utrecht

Afgelopen zaterdag, de 29ste van februari, demonstreerden wij – de JS Utrecht – samen met vijf andere afdelingen op het Domplein tegen de woningcrisis.

de Nacht van het Wonen in Utrecht-2

Aanvang

Zoals velen ondertussen te weten zijn gekomen, door middels van het nieuws of onze berichtgeving, werd er afgelopen zaterdag actie gevoerd door de Jonge Socialisten. De schrikkelnacht van februari hadden wij omgedoopt tot de Nacht van het Wonen, waarop wij onze stem lieten horen omtrent de woningcrisis in ons land. De JS Utrecht en vijf andere afdelingen (Brabant, Den Haag – Leiden, Limburg, Overijssel en Rijnmond) kwamen samen op het Domplein en zetten daar hun tenten op ter demonstratie.

Om 19:30 ging het officieel van start. Dat was het moment waarop iedereen verzamelde en de tenten begon op te zetten. De opkomst was hoog en de stemming zat er goed in. In de luwte die er toen nog was tussen de Domkerk en het academie gebouw stonden daar tientallen JS’ers om de uitgewoond campagne van de Jonge Socialisten af te trappen. Allemaal omdat de wooncrisis lang genoeg geduurd heeft! De JS is op uitgewoond.nl een petitie gestart om de problemen aan te kaarten bij de landelijke en lokale politiek, er moet nu dan ook echt verandering gaan komen. Het zal allemaal niet blijven bij een petitie, de komende maanden zal er actie gevoerd blijven worden en komt de JS met een manifest.

Het manifest zal oplossingen voorschotelen waar de politiek in Den Haag zich wat ons betreft over zal buigen. Dit zal goed geïnformeerde inhoud bevatten om met oplossingen de problematiek de das om te doen.

Wil jij graag mee denken aan oplossingen of wil je de JS bij staan en steunen bij de campagne? Ga dan naar uitgewoond.nl en teken de petitie!

 

Verloop van de Nacht van het Wonen

Na het opzetten van de tenten en het aantrekken van de handschoenen stonden de demonstranten van de JS met een groot obstakel voor zich, de harde wind. Aanvankelijk bleef het rustig aan de rechterzijde van het Domplein. We bevonden ons, na ons strategisch te hebben gepositioneerd in de luwte en de wind viel dus wat mee. Maar al snel werd duidelijk, bij het opzetten van de partytent in het centrum, dat de wind de boventoon zou voeren.

Wegens deze harde wind is besloten de avond vroegtijdig op te schorten. Dit om de veiligheid van de aanwezigen te waarborgen. Maar de Jonge Socialisten uit Utrecht en daarbuiten nemen daar uiteraard geen genoegen mee. Dus is er besloten de nacht te herhalen. Wellicht niet op een mooie schrikkelnacht, misschien ook niet met de mooie omgedoopte naam van de nacht. Maar wel op een nacht waarbij we als JS overnachten in hartje Utrecht. Een nacht waar de tenten niet de lucht in vliegen maar waarin we gewoon op ons punt gaan staan en de problematiek opnieuw aankaarten. Deze nacht zal plaatsvinden in de zomer. Dit om het risico op nogmaals vroegtijdig opschorten te voorkomen. We houden er rekening mee dat de wind dan zal zijn gaan liggen en ons het podium geeft.

Heb jij problemen met het vinden van een betaalbare woning en wil je aansluiten bij het volgende protest? Houd de website van de JS Utrecht dan goed in de gaten voor updates en evenementen. Al onze activiteiten zijn te vinden in de agenda.

Media aandacht

RTV Utrecht: Jongeren kamperen op het Domplein: ‘Er is geen plek om betaalbaar te wonen’

www.rtvutrecht.nl/nieuws/jongeren-kamperen-op-het-domplein

AD: Jongeren gaan een nachtje kamperen op Domplein voor meer betaalbare woningen

www.ad.nl/utrecht/jongeren-gaan-een-nachtje-kamperen-op-domplein-voor-meer-betaalbare-woningen

In de buurt Utrecht: Slapend protesteren, Utrechtse jongeren kamperen zaterdagnacht op het Domplein voor meer betaalbare woningen

www.indebuurt.nl/utrecht/nieuws/slapend-protesteren-utrechtse-jongeren-kamperen-zaterdagnacht-op-het-domplein-voor-meer-betaalbare-woningen

Radio Funx: Jongeren kamperen op het Domplein in Utrecht voor betaalbare woningen!

www.funx.nl/radio/fragmenten/jongeren-kamperen-op-het-domplein-in-utrecht-voor-betaalbare-woningen

AD: Studenten demonstreren in tentjes tegen woningtekort in Utrecht: ‘We worden letterlijk uitgewoond’

www.ad.nl/utrecht/studenten-demonstreren-in-tentjes-tegen-woningtekort-in-utrecht-we-worden-letterlijk-uitgewoond

Foto's

Mocht je nog geïnteresseerd zijn naar beelden van deze avond. Dan hebben wij een galerij waarin de foto’s ten toon worden gesteld. De foto’s van de Nacht van het Wonen en de rest van de avond vind je hier: utrecht.js.nl/galerij/albums/29-feb-2020/

Tags: , ,

Categorieën: Wonen

Jonge Socialisten in de PvdA