Nieuwjaarsspeech Rik Dekker

Nieuwjaarsspeech 2017

Lieve partijgenoten,
Toen ik nadacht over deze speech van maximaal vijf minuten, dacht ik bijna alleen maar in citaten uit liedteksten:
Waarheen leidt de weg die we moeten gaan van de vorig jaar overleden Mieke Telkamp
Waar kan ik heenuit België van het Goede Doel
En
Want je moet gek zijn om te durven blijven dromen, van een maatschappij die toekomstkansen heeft uit Van de Gekken van de vandaag helaas overleden Adèle Bloemendaal.
Niet bepaald hoopgevend eigenlijk. En wat dat betreft zou ik mijn speech van vorig jaar kunnen herhalen. Niet omdat die te algemeen was, maar omdat het veranderen van de wereld zo moeilijk is. Dat gaat stapje voor stapje. Een sprong achterwaarts of een omweg via een verkeerde richting. En dan toch met opgeheven hoofd weer verder gaan onder het motto “We’ll work harder”.
En dat is eigenlijk wat de sociaaldemocratie en de Partij van de Arbeid voor mij zijn. Niet een verlossingsideaal, maar een hardwerkende groep mensen die met gedeelde idealen strijden voor een eerlijkere en betere wereld. En in een strijd verlies je vaak. Maar je blijft altijd doorgaan. En daarom kennen we in de rode beweging ook zoveel strijdliederen. Het is goed om na elke slag te herdenken wat we hebben bereikt en daarna weer vooruit te kijken. We dansen en zingen mee met een herdenkingsnummer als Bella Ciao, om daar hoop uit de putten. Want de weg is lang en kent inderdaad onzekerheid. Maar de strijd voeren we niet alleen en ook niet voor onszelf. 
De strijd die we voeren is om iedereen mee te laten doen in onze samenleving. We deden het voor MBO’ers die nu ook recht hebben op studenten OV. We deden en doen het voor een gelijk loon voor gelijk werk, ook voor jongeren. En we strijden samen met mensen die onterecht nog geen sterke stem hebben in onze samenleving, zoals de dames op de tippelzone aan de Europalaan.
Door die strijd heb je soms mooie momenten. Gisteren ging ik met mijn vriend naar het Universiteitsmuseum. Omdat ik vandaag een PvdA-dag heb en het campagnetijd is, had ik mijn PvdA-speldje al op mijn jas zitten. De man achter de balie zag het en vroeg of ik PvdA-er was. Een beetje schuchter bekende ik en vroeg met een lach of ik nog wel naar binnen mocht. ‘Natuurlijk, ik ben van team Asscher’, was zijn antwoord, ‘alleen mijn collega gelooft er niet meer zo in’. Het speet hem zelfs dat hij me geen korting kon geven omdat i, geen student mer ben, maar het maakte mijn dag. En zijn collega is ons doel de komende tijd. Niet alleen tot de verkiezingen, maar ook daarna moeten we mensen weer laten geloven dat een sociaal en eerlijk Nederland mogelijk is voor iedereen. Dat niemand de bus heeft gemist en dat we iedereen oppikken om mee te rijden. Sociaal, economisch en cultureel.
Want dat is de taak
Voor ons soort niet klein te krijgen idioten
Dat weigert om normaal te zijn
En doof
En blind
————————

Categorieën: Uncategorized

Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten
Jonge Socialisten in de PvdA